Pulvertrolls Frågebank

Kanske du undrar något du tror att jag redan svarat på?  

Här kan du hitta svar i korthet, söker du längre svar kolla gärna i bloggen, eller maila mej på [javascript protected email address] med just din fråga.

 

 Finns det bättre o sämre klisterspray?

 Om jag använder någon typ av klisterspray så använder jag enbart Gunold. den är drygare och sprayar ganska kontrollerat. samt att den känns lite snällare att vara i samma rum som, emot vissa andra märken.

 

 Jag får inte min maskin att brodera satinsömmar snygg, det ser bra ut nån centimeter men sedan blir det lösa maskor och så blir det snyggt igen nån bit, det är inte ett mönster utan med alla möjliga?

 Jag skulle tippa på antingen är din maskins trådspänning inte optimal för den över och undertråd du använder eller så är det trådavlagringar mellan delar där tråden löper, prova att rengöra först och funkar inte det prova med att ställa in trådspänningen.

 

 Jag har en äldre husqvarna och disketterna har börjat bråka, kan man överföra design på något annat sätt än med disketter?

 Ofta blir det micro dammpartiklar inne i diskettenheten. ett riktigt bra tips är att du köper en flaska med tryckluft, som har ettlitet rörmunstycke, stick in munstycket i diskettuttaget o sätt en dammsugare under, och blås rent ordentligt samtidigt som du dammsuger. detta har jag fått göra på min första D1a, med jämna mellanrum. är det dock så att diskettenheten är slutkörd men maskinen funkar bra o broderar fint, kan du lämna in den på en husqvarna verkstad och be dem sätta in en usb port istället Husqvarna D1 är en bra maskin o ingreppet lönar sig ofta att göra.

 

 Har fel på mitt program från Janome. det går inte att varken hitta designer på usb minnena eller ladda ner designer på usb minnet, det verkar förstöra minnena för sedan funkar dem inte i maskinen heller, vad kan jag göra för att få det att funka eller ska jag reklamera programvaran?

 Jag skulle gissa att du har använt en USB sticka från scandisc. dessa är tyvärr inte kompatibla och funkar inte med janomes programvara, jag brukar använda USB stickor från tdk. det funkar super och du kan använda upp till 8g.

 

 Ska man använda något speciellt tyg när man hör applikationer och in the hoop designer på en del sidor rekommenderar de speciellt tyg att använda, men är det ett måste ?

 Man behöver inte ha speciellt tyg men man ska nog se till att det är ganska tunnt och inte repar upp sig ör lätt. jag använder oftast lapptäcks tyger, de blir oftast bättre struktur på applikationerna tycker jag så.

 

Mina ramar har blivit alldeles klibbiga och allt fastnar i dem, efter ha använt mej av klisterspray. hur kan jag göra rent dem?

 Jag brukar torka av mina hoops med barntvättlappar dem som ligger i en förpackning man drar ut en o en, är helt super att göra rent hoops, maskiner, verktyg mm i syrummet. men du kan oxå använda en mild diskmedel blandning.

 Min ena brodyrram har blivit sned hur ska jag göra nu?

 Jag gissar att du förvarat dina hoops på ett bord och det kommit saker ovanpå så ändrat formen på den, vissa märken har stadigare ramar än andra men jag brukar rekommendera att förvara hoops hängande. skruva i hop de båda hoopdelarna, kanske med hjälp av en tung bok som gör att de skruvas ihop jämnt och platt och låt den hänga så några dagar så hoppas jag att den formar om sig igen.

 

 Min maskin stannar inte när undertråden tar slut utan tuggar bara på vad kan vara fel?

 Är det en maskin som har funktionen att undertråden skall varna vid slut så kan det vara att det är smutsigt vid underspols huset, men alla modeller av maskiner har inte den funktionen. man lär sig ganska snabbt hur långt en undertråd spole räcker, ta som vana att titta hur mycket undertråd du har på spolen innan du börjar brodera.

 

 Min maskin har plötsligt börjat göra skatbon på undersidan av brodyret. jag har gjort rent efter alla konstens regler. vad kan vara felet och vad gör jag åt det.

 Om det händer hela tiden skulle jag tro att någon del i trådspänningen en liten fjäder eller dyl har gått sönder. märker du ingen skillnad efter rengöring, så tror jag du ska lämna in maskinen på service, tror något utanför vår hemservice är nödvändigt.

 

 Min maskin är väldigt gnisslig , trots att jag har smörjt den efter konstens alla regler. vad kan felas maskinen?

 Jag undrarvilken olja du använder, för inte så många månader sedan lärde jag mej att det är en enorm skillnad på oljor, även fast det står symaskins olja på flaskan behöver det inte vara en bra olja, en symaskins reparatör jag haft kontakt med visade mej skillnaden o nu förstår jag, han låter enbart hanseline olja komma i maskinerna. är det så att du redan använder kvalitets olja, kan det kanske vara så att en mickro liten trådbit kan sitta i vägen någonstans, det är inte ovanligt att en sådan liten sak sätter käppar i maskineriet .

 

 Jag har reumatism och tycker det är jobbigt att trä trådarna vilket gör att jag inte broderar så ofta som jag vill och då väljer jag bort mönster med flera färgbyten har du något tips. jag vet ju att du även har problem med händerna?

 Ja ett sätt för att både dra ner tid för att trä om maskinen samt att spara sina händer är att du klipper av tråden vid spolen, dra ut ca 10 cm, klipp och KNYT den nya tråden i den gamla som sitter kvar i maskinen. sätt på den nya tråden på spolen, lyft pressarfoten och dra igenom tråden. oftast går den igenom nålsögat lätt men om du får problem med det så byt o brodera med metallic nålar, då går det fort o lätt utan att pilla en massa och händerna orkar brodera längre. jag hoppas tipset hjälper dej att hitta glädjen i ditt broderande.

 

 Jag får som en tråkig stel yta på brodyrets baksida vad beror det på?

 Jag skulle föreslå att du byter till en tunnare undertråd och ett mjukare backing så försvinner problemet.

 

 Stämmer det att brodyrer blir bättre när man använder samma märke på programmet som maskinen. jag får ofta konstiga stygn som blir mysko, maskinen hoppar ur rutt och börjar brodera förskjutet. jag har en Janome 9900 och Embird?

 Ja det stämmer faktiskt. programvaran är ju designad för att gå hand i hand med din maskin och de är optimala, många ospecifika program har ju flera inparametrar att ta hänsyn till och därför kan det bli mera fel.

 Varför är det viktigt att backingen täcker hela baksidan och spänns fast i hoopen?

 Backingens jobb är att stabilisera brodyr ytan i sin helhet. det är backingen som avgör kvaliteten på stygnen vid utbroderingen. för att tex text skall bli jämn och snygg är det viktigt att backingen gett stadga till brodyret.

 

 Kan man använda vilken tråd som helst när man broderar?
 Ja, det kan man men för bästa resultat bör man använda brodyrtråd som de flesta brodyrfiler är designade för samt tråd som är bränd på rätt sätt för att undvika onödigt slitage på maskinen, mindre ytor och detaljer kan dock vara trevligt med nya strukturer.

 Hur hårt ska man dra åt skruven i hoopen, för att vara säker på att tyget hålls på plats?
 Skruven skall bara dras åt så hårt att man möter ett motstånd, använd aldrig skruvmejslar eller dylikt för att dra åt skruven.

 Hur kan jag göra för att förhindra att tyget smiter i hoopen under brodering?
 Ett av de bästa sätten för att få tyg och backing stilla och stabilt i hoopen är att använda sportskade tape eller textiltape på både den yttre och inre hoopen på de raka bitarna av hoopen, detta gör att tyget nyper fast i hoopen.

 Jag får inte bort thermofilmen när jag stryker på det, jag vågar inte ha så hög värme på tyget, hur ska jag göra?
 På vissa tyger är inte strykning att föredra välj då en annan topping tex en vävd vattenlöslig topping. men annars kan du lägga en bomulls trasa över brodyret så du skyddar tyget men kan använda rätt temperatur för att smälta plasten.

 Trådarna går av hela tiden, kan tråd bli gammal?
 Ja,  tråd kan bli skör om den utsätts för solljus, men oftast när trådar går av stup i ett är det faktiskt nålen som är boven, byt dina nålar regelbundet så slipper man oftast sådant problem.

 Varför gillar inte maskinen metallic tråd?
 Oftast så är problemet med metallic tråd att den öglar sig och tvinnas , för att undvika att tråden gör så är det viktigt att man får tråden att kunna tvinna ut sig innan den går in i maskinen, använd ett trådstativ så går det lättare. om tråden lätt går av gnid in trådkonan med en droppe symaskins olja av mycket god kvalitet.

 Är det stor skillnad på färdigspolad undertråd och den man spolar själv?
 Ja, det är stor skillnad mellan dem två alternativen, men inom varje alternativ finns det olika kvalitéer , hur tråden är spolad gör stor skillnad för det färdiga broderiet, men oxå tjockleken på undertråden ger stora variationer på brodyr resultatet, en dyrare kvalitets tråd gör jobbet bättre vare sig du spolar tråden själ eller om du köper den färdigspolad.

 Hur gör man bäst rent sin brodyrmaskin?
 I filmbiblioteket finns det en film om hur jag gör rent maskiner, titta gärna på den, men i korthet så bör du städa din maskin ofta, jag gör det en gång i veckan.

 Varför ska man olja en brodyrmaskin så ofta?
En brodyrmaskin jobbar i mycket hög hastighet, och att olja maskinen gör att många delar i den håller bättre då det löper friktions friare. en droppe olja kan spara maskinen från dyra reparationer.

 Varför använder du en hooping board?
 Dels underlättar hoopingboarden rent tekniskt att få brodyret på exakt rätt plats, men det går dessutom snabbare att använda den.

 Måste man ha thermofilm i en sandwich?
 Du kan ha vilka backing du vill i en sandwich , metoden beskriver egentligen bara att tyget ligger hoopat mellan 2 backing lager.

 Kan man brodera på mycket stretchigt tyg?
 Ja, det kan man absolut, man får vara noga med att man får till backingen rätt och till vissa plagg får man vara noga med hur brodyret följer tygets rörelser.

 Kan man använda flera lager solvy istället för den tjockaste solvyn när man broderar lace?
 Nej, tyvärr blir det inte ett bra resultat då den tunna solvyn har för mycket stretch i sig , ultra soly är helt fast.

 Kan man använda reversed hooping på alla brodyrmaskiner?
 Nja, det beror på, om vi tex ska använda en flat tygbit så går det med alla maskiner, men ska man använda metoden på tex ett byxben så krävs det att maskinen kan brodera med friärm.

 Måste man köpa ett stygnsättningsprogram när man köper en brodyrmaskin?
 Nej inte alls, men ett redigerings program och ett organiserings program ökar dina möjligheter att använda din brodyrmaskin till designerna du vill göra.

 Varför tycker du att 1640 är så bra?
 Efter tvätt får backingen 1640 en känsla av mjuk bomull vilket gör den trevlig att använda i kläder och ändå är den så stadig att den kan stabilisera mycket stora brodyrer med enormt många stygn!

 Rekommenderar du mej att köpa en begagnad brodyrmaskin?
 Visst kan man göra jätteklipp när man köper begagnat, men man kan oxå få en maskin som skötts dåligt där maskinen egentligen borde träffa en service tekniker. tänk på att även om maskinen bara är ett par månader gammal så gäller inte garantin, den är ett avtal mellan handlare och originalkund och gäller inte i andra hand. OM du ska köpa en begagnad brodyrmaskin och du själv inte är en van maskinbroderare. ta med dig någon som är van att brodera och be att få provbrodera maskinen innan köp, nöj dej inte med att titta på färdiga dukar osv. försäkra dej om att alla tillbehör fungerar och att din dator är kompatibel med programvara du köper i paketet med maskinen. om inte kanske klippet visar sig bli dyrt.

 Du skriver ofta om att man ska byta nålar till olika ändamål, vad händer om man inte gör det?
 Det händer såklart ingenting, men kvaliteten på ditt brodyr blir bättre med rätt förutsättningar och för vissa tekniker kan det gå från omöjligt till jättelätt bara med att byta ut nålen.

 Om man ska köpa en brodyrmaskin vad ska man undvika för maskiner?
 Jag tycker inte någon maskin borde undvikas i dags läget, alla är utvecklade för att tillgodo se behovet maskinen är lämpad för. det vikigaste är att man köper rätt maskin för uppgifterna man vill att maskinen ska klara av. gillar man att brodera stora dukar så ska man vara medveten om att det går såklart att brodera dessa dukar med en maskin med 10*10 cm i brodyr yta, men det är pilligt och tidskrävande. medan om man vet att man aldrig kommer brodera annat än småbarns plagg så kan den lilla maskinen med sin max yta på 10*10 cm vara jättelämpad och varför betala mer för något man inte har intresse av att utnyttja. det finns många maskiner på marknaden, vi broderare har olika förutsättningar och behov, det finns en maskin för alla där ute.

 Du skriver mycke om Janome, varför det?
 Jag har mest erfarenhet av Janome, så därför har det fallit sig naturligt att jag berättar om mina maskiner, det finns många bra märken därute men hitintills har jag valt Janome. fast jag började med 3 olika Husqvarna och är förtjust i det märket oxå.

 Jag har förstått att du är handikappad, är det några problem med att klara att brodera med tex reumatism, hur gör man för att arbeta med maskinen om man sitter i rullstol?
 Anledningen att jag kan röra mina händer bra i dagsläget är att jag ser broderandet som sjukgymnastik, idag har alla brodyrmaskiner en ON knapp, man använder inte pedal.
Om du har problem med händerna skulle jag vilja tipsa dej om att titta på olika märkes hoopar, det kan göra en enorm skillnad vissa är mer stabila än andra och för mej är det väldigt viktit, vissa maskiner har jag svårare att hoopa än andra pga mindre stadga i hoopens plast. åk till en handlare som har flera olika märken och prova dej fram, hur man trär tråden kan oxå vara avgörande för om det ger smärta eller sjukgymnstik.

 Är det skillnad på hur olika brodyrmaskiner broderar eller är det bara storlek på hoops som skiljer dem åt?
 Det är faktiskt skillnad i brodyr kvalitet mellan olika maskiner, det kommer man inte ifrån. ju mer avancerad maskinen är desto bättre brukar den brodera.

 Måste man ha ett speciellt märke på tråd till en speciell brodyrmaskin?
 Nej så är det inte, men oftast är maskinen förinställd på den tråd och undertråd som tillverkaren har ett samarbete med, så då kan man behöva finjustera trådkänsligheten efter den tråd man själv föredrar.

 Det är en ganska så stor investering att köpa en brodyrmaskin, man ser många annonser där det står att maskinen knappt är använd, vad beror det på?
 Ofta tror jag tyvärr att man fått bristande användar information och man därför finner broderandet omständigt och man kanske är missnöjd med slutresultatet. maskinen kan bara brodera efter sina förutsättningar och har man inte fått till en bra hoopning så blir inte brodyret så snyggt o man blir besviken , tillslut kanske man inte finner det roligt längre.

 Hur tjocka material kan man brodera på?
 Med min stora maskin har jag broderat ett schabrak sm var 1,7 cm tjockt i hoppressat tyg så har man bara tekniken o rätt förutsättningar så går det att brodera riktigt tjocka material.

 Vad är det vanligaste felet på brodyrmaskiner de måste servas för och vad kostar en service?
 Tyvärr är det vanligaste orsakerna till service med krånglande maskiner att de är väldigt smutsiga innuti, framför allt där trådarna löper. trådarnas avlagringar gör att tråden inte löper friktionsfritt och därmed gör dåliga brodyrer, de flesta service är egentligen rengöringar. en vanlig genomgång brukar kosta ca 12-1500 kronor.
många slitage delar kan man själv byta ut enkelt hemma själv när små delar blir utslitna tex underspole hus, är vanligt att man behöver byta efter ett par år.

 Hur ska man förvara en brodyrmaskin?
 När den inte används är det bra om du skyddar den från damm, det är oxå bra att tänka på att den står i ett bra rum där den inte utsätts för varken väta eller att den står rakt över ett element. en brodyrmaskin bör stå på en stadig bänk eller bord, så den inte tillåts hoppa omkring när den broderar.

 Vilket brodyrprogram tycker du man ska köpa?
 Jag skulle vilja föreslå dej att du köper samma program som maskinens märke, allt blir så mycket enklare då. när man köper en helt ny maskin brukar man bli erbjuden ett program till special pris.
om man köpt en begagnad maskin utan programvara kanske man känner att det är mycket pengar att köpa ett helt nytt program och det finns lera olika modulprogram man kan köpa vissa kan man enkelt ladda ner från nätet.

 Vart skall man vända sig när man inte får hjälp med sina brodyrproblem, när handlaren avfärda problemen med att allt fungerar som det ska?
 Knepig fråga men i första hand så tycker jag du ska vända dej till handlaren igen och be denne visa dej , om handlaren upplever att maskinen funkar, så kanske denne kan ge dej en kort genomgång , så ni tillsammans kan lösa problemet, lycka till.

 Behöver man verkligen flera lager backing på vissa projekt?

 Ja, allt handlar ju om resultatet, jag är rätt petig när jag broderar och vill ha det bästa och man ser direkt skillnaden på ett stort och tätt brodyr på ett eller flera lager backing, så för min egen del så måste jag ha flera lager backing.

 Har du tips på hur man ska brodera på sköra material?
 Ja, vissa material är mindre lämpade för många och täta stygn, många gillar tex att brodera på disktrassor, jag föreslår att man tex använder redwork brodyrer för att få grund materialet att hålla i hop, även när ska brodera på papper, balsa trä med flera sådana material.

 När jag broderar på jerseytrikå så bildas det bubblor trots att jag använder klister backing, vad gör jag för fel?

 Ett bra sätt att undvika puckering är att byta ut standard brodyrfoten, men en qultnings fot , jag brukar kalla dem hopp o studs fot för att det är det dem gör, de hoppar över tyget och då minskar risken att tyget drar sig, tänk på att du kan behöva justera pressarfots trycket.

 Är titannålar starkare än vanliga brodyrnålar, behöver jag byta nål för olika projekt om jag använder dessa?
 Ja, de har längre hållbarhet än vanliga standard nålar, men de ersätter inte att man bter till tex metallic eller quiltnålar , de bryts lika lätt som vanliga nålar om man broderar i tjocka material.

 Måste man förvara vattenlösliga backing i plast?
 Tillverkarna brukar skriva det men jag gör det inte, jag broderar för mycket för att orka öppna o stänga plasten, jag har all min backing uppsatt på väggen lättåtkomligt.

 Jag ska brodera en vaddquiltad väst hur skulle du göra för bästa resultat?
 Jag skulle bygga en sandwich, tex kan du ta 1640 i botten och om du vill ta easy tear om det är en stor platt broderad yta på ovansidan som du lätt river bort från brodyret, är det små detaljer som text hade jag valt thermofilm!

 Jag har köpt brodyrer där man ska brodera in en slags plast och det går inte det blir knöligt och tråden bara går av, är det fel på plasten eller på brodyret?
 Jag tror inte det är fel på nått av dem, men det underlättar om du lägger ett lager easy tear eller thermofilm över, så släpar inte foten i den klibbiga plasten och tråden håller bättre, prova!

 Jag ska brodera på terrylene band jag ska sy hundhalsband av, har du bra tips?
 Börja med att gör en tråckelram så du får en bra mätning på vart du skall lägga bandet. gör ramen i bara backingen o sedan lägger du på bandet, om du toppar med en bit ultra solvy ( den tjockaste solvyn) så lägger sig stygnen i snygg relief utanpå bandet istället för att sjunka ner i den vävda ytan, but gärna till en quiltnings nål för att spara maskinen o få bättre stygn.

 Är det stor skillnad på att ha en sådan maskin du har och en vanlig hobbymaskin, är det värt den dyra kostnaden, den kan ju inget annat än brodera.?
 Ja, för mej är maskinen ovärderlig, den underlättar mycket för mej, och jag väljer gärna att sy medan jag broderar, att välja brodyrmaskin är en smaksak, man bör prova olika så kan får en man verkligen trivs med.

 Har läst att du har nått knep med trådrullar som nystar upp sig men hittar inte vad?
 I hästaffärer finns det små silikon band man har när man flätar manen på hästarna, dessa är super att trä över trådrullar som saknar låsning. silikonet sliter inte på tråden vilket gummiband gör.

 Vad heter din maskinolja du använder och vart kan jag köpa den?
 Den heter Hanseline och finns hos välsorterade symaskinshandlare samt på www.jonic-textil.se

 Var får jag tag i bullermattorna du har skrivit om?
 Dem jag har kommer från Janome och är verkligen jättebra de dämpar verkligen ljudet, kolla med den affär som säljer Janome i ditt område, de kanske finns i andra märken oxå en det har jag tyvärr ingen vetskap om!

 Hur är bästa sättet att gå tillväga om man ska sälja sin brodyrmaskin?
 Lämna in den på service , fotografera service kvittot med synligt datum och bifoga i annonsen, var seriös och låt den som är intresserad ha chansen att provbrodera på maskinen och visa att alla tillbehör fungerar. tänk på att din garanti inte gäller din köpare, så du inte ger fel info. det finns många olika annons sidor idag du kan annonsera på , vissa handlare tar inbyten ifall du tänker byta upp dej till en annan maskin.

 Vad är skillnaden mellan solvy och thermofilm?

 Thermofilm är en helt stum typ av backing och den tas bort med värme, solvy är lite mer stretchig i sitt material och sköljes ur med vatten.

 Jag har förstått att du inte är så förtjust i filmoplast men inte varför?
 Det stämmer först o främst är jag allergisk mot klistret. sedan tycker jag tyvärr inte klistret är så bra, då föredrar jag SIA , eller Maderias klisterbacking, bättre klister som jag tål, men jag använder hellre en sandwich.